Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate din Agnita, judetul Sibiu, intra într-un amplu proces de renovare, în biserica, turnuri si incinta ansamblului urmând sa se investeasca peste 6,5 milioane lei, fonduri nerambursabile.
Parohia Evanghelica CA din Agnita si ADR Centru au perfectat contractul de finantare, urmare a acceptarii cererii de finantare pentru ”Reabilitarea Ansamblului Bisericii Evanghelice fortificate Agnita, oras Agnita, judetul Sibiu”.
Proiectul se va implementa pe o durata de 32 luni si o valoare totala de circa 6,528 milioane lei, din care peste 6,24 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate din FEDR.
Lucrarile vizeaza, pe de o parte, lucrari de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de alta parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu.
”Pentru atingerea acestor obiective, în primul rând se vor derula lucrari de interventie, care au fost structurate pe 3 obiecte: biserica; turnuri; amenajarea incintei. Aceste lucrari prevazute au ca scop readucerea ansamblului, cel putin la forma cum arata în timpul sfârsitului de secol XIX ca spirit, dar cu cladiri reabilitate si cu un spatiu urban corespunzator cerintelor contemporane”, se arata in comunicatul transmis de ADR Centru.
Astfel, sunt prevazute lucrari de asanare, lucrari de consolidari, lucrari de îndepartare a umezelii din teren si ziduri, lucrari de reparatii, întretinere si conservare, lucrari de reabilitare structuri, lucrari de instalatii interioare si exterioare, lucrari de amenajari exterioare si mobilier urban.
”Prin investitia care va fi demarata acum se vor corecta diversele interventii de-a lungul timpului, care s-au facut poate mai putin profesionist, cu materiale incompatibile cu structura, materialele si tehnica de a construi din secolele în care a fost edificat monumentul. Acum, orasul Agnita, aflat într-o zona cu multe monumente istorice de valoare nationala, va avea posibilitatea de revitalizare economica, prin valorificarea celui mai important monument din patrimoniul local”, a declarat Maria Ivan, director directia Coordonare ADR Centru.
În secolul XIII, pe locul actualei biserici evanghelice exista o bazilica în stil romanic, însa, pe parcursul secolelor urmatoare, datorita invaziilor turcesti, a fost necesara extinderea si fortificarea acesteia. Astfel, în 1466 este mentionata pentru prima data biserica fortificata din Agnita, care a fost construita în stil gotic, cu elemente renascentiste si baroce. Biserica mai pastreaza si astazi vechile incinte de fortificatie si turnurile de aparare: Turnul Clopotnita, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Dulgherilor si Turnul Slaninilor, în care, dupa obiceiul sasesc din Transilvania, breslasii îsi depozitau slanina.
Potrivit initiatorilor proicetului, peste mai putin de trei ani, Ansamblul Bisericii Evanghelice fortificate din Agnita va redeveni un simbol al Vaii Hârtibaciului.