Iniţiativa ca Agnita să marcheze într-un mod particular Ziua Poliţiei i-a aparţinut comisarului Ioan Gelu Hârsan, comandantul Poliţiei oraşului. Acesta, biciclist pasionat, a propus organizarea unei curse de biciclete de la Sibiu la Agnita, la care să participe împreună cu prieteni şi membri ai clubului ciclist din care face parte.
Propunerea a avut efectul bulgărelui de zăpadă care declanşează avalanşa. În discuţiile duse cu reprezentanţii Primăriei oraşului Agnita în vederea organizării cursei s-a adăugat propunerea unor concursuri de biciclete pentru copiii din oraş şi organizarea unei tombole pentru participanţi. Iar atunci când parteneriatul în marcarea Zilei Poliţiei a fost adus la cunoştinţa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, acesta şi-a arătat dorinţa de implicare în activităţi.
În doar câteva săptămâni lucrurile au devenit realitate. Poliţia Agnita a dus tratative pentru implicarea în cursa de la Sibiu la Agnita a cât mai multor participanţi şi a pregătit premiile pentru cursele de biciclete organizate în oraş pentru copii. Primăria Agnita a confecţionat minidrapele pe care să le arboreze în zona centrală precum şi un banner cu care să fie întâmpinaţi cicliştii ce urmau să vină din Sibiu. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu şi-a selectat şi pregătit trupele ce urmau să facă demonstraţii reprezentative pentru activitatea poliţiei.
Poliţiştii din Agnita au ţinut să sublinieze importanţa acestui eveniment prin omagierea eroului agniţean, căpitanul Axente Lene, ucis mişeleşte în urmă cu 100 de ani de un soldat neamţ beat . În uniforme de paradă au depus coroane de flori la mormântul celui care a organizat activitatea oraşului după ieşirea de sub administraţia austro-ungară. Omagierea eroului a fost însoţită de o slujbă religioasă oficiată de preotul Ioan Jurca.
Că a fost o zi frumoasă de primăvară cu mult soare, că a fost curiozitatea, că au fost amândouă … nu ştiu. Ce vă pot spune este că cei peste două sute de agniţeni prezenţi în spaţiul din faţa primăriei – zonă restricţionată autoturismelor şi cu circulaţia deviată de către agenţii Poliţiei Agnita – au avut ce vedea. Iar cei peste şaptezeci de copii participanţi la jocuri au avut ce câştiga.
Dacă plecarea coloanei de ciclişti dinspre Sibiu spre Agnita nu a fost marcată în mod deosebit, la Agnita festivităţile au început prin intonarea imnului de stat, moment solemn care a dat semnalul de începere a acţiunilor ce au avut loc în faţa Primăriei, iar discursul adjunctului şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, comisarul şef Cătălin-Vasile Nicolescu, a fost primul punct din program. A urmat prezentarea serviciilor din poliţia judeţeană, prezente la Agnita, respectiv: Serviciul Poliţie Rutieră, Serviciul Ordine Publică, Serviciul Acţiuni Speciale, Centrul Chinologic, Compartimentul de Prevenire a Criminalităţii, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Resurse Umane, Serviciul Cabinet, Serviciul Comunicaţii şi Informatică.
Cei care au spart gheaţa au fost lucrătorii de la Centrul Chinologic care, împreună cu colegii lor patrupezi au făcut demonstraţii bine puse în scenă, spre deliciul publicului. Demonstraţiile de dresură şi de căutare de material explozibil au atras aplauzele la scenă deschisă ale publicului care a apreciat uşurinţa cu care agenţii canini şi-au făcut datoria. Nu au putut trece neobservate nerăbdarea şi pofta de joacă a patrupedelor care îşi provocau permanent partenerii umani la acţiune. O scenetă cu terorişti conducând maşini în viteză şi trăgând focuri de armă s-a terminat cu anihilarea acestora cu ajutorul câinilor, iar în altă scenetă o domnişoară tâlhărită şi-a recuperat bunurile după intervenţia şi imobilizarea tâlharului de către cei doi parteneri, om şi câine. În tot timpul acestor activităţi aplauzele au fost aproape neîntrerupte, iar cele finale au lăudat nu doar prestaţia agenţilor canini ci şi retragerea din activitate, după o lungă carieră, a unuia dintre ei.
Accesul spectatorilor în spaţiul pieţei, restricţionat în timpul demonstraţiei efectuate de cei de la Centrul Chinologic, a fost reluat odată cu participarea copiilor la concursul de biciclete. Pentru înscriere copiii au primit o legitimaţie inscripţionată cu numele lor, legitimaţie cu care au devenit „poliţişti pentru o zi”. Pentru concurs, copiilor li s-a făcut o demonstraţie despre ce trebuie să facă pe traseul cu obstacole şi … întrecerea a început. În baza legitimaţiei au primit o diplomă de participare la eveniment şi au putut participa nu doar la concurs ci şi la tombola cu premii constând în obiecte legate de ciclism: căşti de protecţie, ceasuri, sonerii, lanţuri de siguranţă, şepci, bidoane de apă etc. Şi pentru că premiile de la tombolă au fost suficient de multe, au beneficiat de acestea şi copiii care nu au participat la concursul de biciclete dar care s-au legitimat ca „poliţişti pentru o zi”.
Alături de părinţi, la fel de curioşi ca şi ei, copiii care nu au vrut sau nu au putut să participe la concursul de biciclete au vizitat standul Serviciului de Poliţie Rutieră ori s-au jucat cu armele celor de la Serviciul de Acţiuni Speciale, au primit pliante cu sfaturile celor de la Combaterea Criminalităţii sau au făcut poze cu „agenţii” cu patru lăbuţe de la Centrul Chinologic sau cu „mascaţii” de la S.A.S. Pozele făcute de agenţii Serviciului Criminalistic au fost tipărite „la minut” de cei de la Serviciul de Comunicaţii şi Informatică. Astfel, părinţii şi copiii au rămas cu o mulţime de amintiri despre o zi deosebită.
Sosirea coloanei de biciclişti de la Sibiu a fost punctul final al manifestării. Sportivii şi-au expus echipamentul specific dar mai ales şi-au scos în evidenţă, bineînţeles în afară de calităţile fizice, bicicletele de foarte bună calitate care i-au ajutat să parcurgă cei şaizeci de kilometri în doar două ore şi jumătate. Dar, aşa cum spectatorii au fost impresionaţi de echipamentul bicicliştilor, şi bicicliştii au fost impresionaţi de primirea făcută de agniţeni. Şi nu doar de spectatorii agniţeni ci şi de organizatori. Pentru că la sosire, în sala mare a primăriei au fost aşteptaţi cu băutură caldă şi ceva d’ale gurii … aşa ca pe la noi … primire de care nu au avut parte întotdeauna prin alte locuri. Alături de biciclişti au beneficiat de bucate şi băutură caldă din partea gazdelor – Poliţia şi Primăria Agnita – şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu.
O vizită a musafirilor şi a tinerilor din Agnita la Muzeul Văii Hârtibaciului a completat o acţiune frumoasă organizată în Agnita de Ziua Poliţiei.
Nu putem avea cuvinte frumoase pentru organizatori fără să avem cuvinte frumoase şi pentru spectatori. Cu un comportament decent, demn de o manifestare publică, au ascultat şi reacţionat firesc la indicaţiile agenţilor de poliţie care au asigurat zona festivităţilor, chiar şi atunci când piaţa din faţa primăriei părea un furnicar. Un gând bun şi conducătorilor auto care, cu două-trei excepţii, deşi poate nu ştiau motivul devierii circulaţiei din zona centrală a oraşului, au respectat întocmai şi fără să comenteze, indicaţiile agenţilor de circulaţie. şi, nu în ultimul rând, felicitări copiilor prezenţi la toate momentele festivităţilor, pentru că au fost imaginea în miniatură a comportamentului părinţilor la care au adăugat veselia şi candoarea specifice vârstei.
Faptul că poliţiştii din Agnita şi din Sibiu au ţinut să-şi sărbătorească ziua organizând o activitate complexă pentru cetăţenii oraşului dar mai ales pentru copii a fost un prilej de bucurie pentru agniţeni, iar pentru modul în care administraţia oraşului a sprijinit această iniţiativă merită toate laudele, fiind expresia unei bune colaborări între cele două instituţii.
Poate că, la această primă ediţie, nu au fost atât de mulţi spectatori pe cât şi-ar fi dorit organizatorii. Poate că organizarea nu a fost perfectă cum şi-ar fi dorit spectatorii. Dar, pentru o primă ediţie organizată pe fugă şi în speranţa unor ediţii viitoare organizate mai din timp, cu mai multă publicitate şi cu mai mulţi spectatori, cred că lucrurile au mers chiar bine.
Ar fi frumos ca festivităţile din acest an – primele de acest gen din Agnita – să devină o tradiţie.
Cătă V.
Sursa www.tribuna.ro