Invatamantul a avut si are un rol insemnat in domeniu stiintei, educatiei si culturii.
Primele stiri despre existenta unei scoli in Agnita dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea. Trebuie mentionat ca aceasta scoala era in primul rand pentru populatia saseasca si strans legata de biserica.
Dupa construirea bisericii „Sfantul Nicolae” in 1795-1797, pe langa aceasta biserica a functionat si o scoala pentru romani, in care copiii invatau cu ajutorul alfabetului chirilic, in care erau scrise cartile de cult ortodox.
In 1806 in Agnita se construieste un nou local de scoala urmat de un altul in 1867 mai spatios, unde se infiinteaza si o scoala serala pentru ucenici.
In anul 1866 se construieste primul local pentru o scoala romaneasca. In 1891, cu ocazia unei inspectii a fost declarata insalubra, mult prea mica pentru cei 160 de copii care o frecventau. Cu toate acestea situatia a ramas neschimbata pana in 1934.
In anul 1927 Administratorul tractului Agnita, preotul Ioan Alexandru impreuna cu „intelectualii” din Agnita: judecator sef Chivulescu, judecator Maurer, avocatii Curta si Bugner, medicul Stanila, invatatorii Aurel Varga si Erofteiu Holerga, seful de gara si preotul Emil Pacala din Dealul Frumos au hotarat sa faca demersuri la Ministerul Domeniilor, al Instructiunei si al Cultelor, pentru a cere de la stat padurea expropiata de la Comuna Agnita pe o suprafata de 900 jug. pentru construirea unei biserici ortodoxe si a scolii de stat.
O delegatie de patru: preotul Ioan Alexandru, dir. invatator Aurel Varga, av. Romul Curta, preotul Emil Pacala , s-au prezentat la Bucuresti la Ministerul Domeniilor, Ministerul Cultelor si al Artelor. De la Bucuresti, precum si de la prefectul judetului : Aurel Popa, li s-a acordat tot sprijinul, urmand sa se realizeze planul si devizul pentru constructia bisericii si a scolii de stat. Realizarea planului si a devizului pentru construirea scolii a durat mai mult, schimbandu-se intre timp guvernul. A urmat la guvernare partidul Liberal. Trebuia facut acum un nou demers la guvernul liberal. Cauza a fost „taraganata”.
Avand si sprijinul deputatului liberal Olimpiu Savu:
„Ridicatu-sa acest locas de cultura romaneasca in anul Domnului 1934”
In anul 1934 se construieste scoala cu sase clase, care va gazdui si scoala romaneasca de ucenici.
Inimile si sufletele multor copii s-au incalzit si imbogatit cu stiinta si intelepciune intr-o scoala ce se infiripa timid si greu, in anul scolar 1953-1954 SCOALA MEDIE MIXTA de 10 ani .
Ia fiinta intr-o parte a cladirii actualului liceu cu un numar de sapte clase. Pana in 1953 existau aici o scoala cu clasele I-VII, dar conform reformei invatamantului, aparea clasa a VIII-a, ca prima clasa liceala in invatamantul mediu.
In Agnita, mai exista o scoala elementara de 7 ani, cu limba de predare germana, in cladirea actuala a Scolii Generale Nr. 1. In 1954 si in cadrul ei ia fiinta clasa a VIII-a, atunci scoala a devenit SCOALA MEDIE MIXTA de 10 ani Nr.2. Pana in 1959 scolile functioneaza cu conducere separata, iar la data respectiva unificandu-se, vor deveni SCOALA MEDIE AGNITA .
Cladirea va fi extinsa, dotata cu ale sali de clasa (6 si doua laboratoare).
Cu trecerea anilor, numarul de elevi, de cadre didactice, profilul liceului, au fost in permanenta crestere si schimbare tinand pasul cu timpul si cu toate vrerile lui.

  • 1962-1963 LICEUL REAL UMANIST
  • 1965-1966 LICEUL TEORETIC
  • 1967-1975 LICEUL DE CULTURA GENERALA. Numarul claselor creste de la 12 in 1962 la 20 in 1968.
  • 1974-1975 LICEUL REAL UMANIST – functioneaza cu profil textil si mecanic. In 1975-1976 se extinde prin unificarea cu Scoala Generala Nr.2, scoala ce functioneaza in aceeasi curte. Pentru doi ani, efectivele de elevi si profesori cresc simtitor, functionand clasele I-XII (30 de clase).
  • 1977-1978 LICEUL AGRO-INDUSTRIAL – ramane doar cu clasele IX-XII (23 de clase). Profilurile se diversifica: agricol, mecanic, industrie usoara.
  • 1979-1980 LICEUL INDUSTRIAL – dispare in 1980 profilul agricol, ramanand doar clasele in lichidare inca doi ani.

Noutatile sociale, politice si culturale din iarna lui 1989 isi vor spune cuvantul in domeniul invatamantului romanesc, deci si in cel agnitean, cand scoala incepe sa fie repusa in drepturile ei firesti.
Din nou schimbare de nume si de aceasta data unul de rezonanta. In anul 1990 a devenit LICEUL TEORETIC „AUGUST TREBONIU LAURIAN” – AGNITA , purtand numele filologului, istoricului, omului politic si publicistului, nascut la 17 iunie 1810, in satul Fofeldea, la 29 de km de Agnita.
In anul 1993, Scoala Generala nr.2 s-a unit cu liceul, iar in 2001 si Scoala Generala Ruja a fost incorporata.
Vremurile in permanenta schimbare, grele pentru societatea si scoala romaneasca, au fost bine traversate de liceul agnitean care se prezinta astazi intr-o forma si stare admirabila.
In anul 2006 LICEUL TEORETIC „AUGUST TREBONIU LAURIAN” – AGNITA, a devenit COLEGIUL TEORETIC „AUGUST TREBONIU LAURIAN” – AGNITA;

 

Scoala cu clasele I-VIII „G.D. Teutsch”

Istoria Scolii cu clasele I-VIII „G.D. Teutsch” Agnita incepe in anul 2002, cand prin initiativa Consiliului Local Agnita si aprobarea Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu s-au unificat Scoala Generala Nr. 1 Agnita, Scoala Generala Nr. 3 Agnita si Scoala Generala Coves.
Istoria scolii este legata de cea a bisericii sasesti in perimetrul careia se afla azi corpul A. Scoala a fost infintata de catre Biserica si a functionat pe langa aceasta o perioada lunga de timp. In 1805-1806 se construieste un local anume pentru scoala. Frederich Teutsch, viitorul istoric si mitropolit evanghelic, care se stabileste in 1863 in Agnita, spunea ca scoala avea 4 clase de baieti si una de fete.
In 1867 se strica zidurile de aparare ale cetatii si in locul lor se pune temelia actualei scoli. Se pun bazele gradinii scolii, careia mai tarziu (1870) Fredrich Fronius ii va da o infatisare deosebita prin simtul estetic si varietatea de plante aduse. In 1906 scoala generala avea 7 ani de studiu. In 1942 scoala este preluata pentru scurt timp de “National-Sozialistische Volksgruppe”.
In 1960 se uneste scoala germana cu cea romaneasca, iar in cladirile scolii romanesti se infiinteaza liceul care are si sectie germana. Dupa 1990 sectia germana se pastreaza cu cate o clasa pentru fiecare an de studiu, insa majoritatea elevilor sunt romani.

http://www.scoala-agnita.ro/

Colegiul Tehnic „A.T. Laurian”

 

Colegiul Tehnic „A.T. Laurian” Agnita va asigura dezvoltarea intelectuală şi profesională a elevilor săi, contribuind efectiv şi eficient la prosperitatea economică şi socială a oraşului Agnita şi localităţilor aferente.
Prin standardele educaţional – profesionale ridicate ale instruirii, pe care le oferă, şi deschiderea spre comunitate, şcoala va constitui un factor activ în politica locală şi regională de dezvoltare durabilă a zonei.
Implicarea şcolii în viaţa comunităţii va revigora prin absolvenţii săi, activitatea civică, crearea de oportunităţi de interes comunitar, responsabilitatea faţă de viitorul regiunii şi al locuitorilor săi.
Profesiile şi meseriile pe care s-a axat unitatea noastră şcolară respectă specificul economico-social al zonei, pe de o parte, iar pe de altă parte sunt axate pe orientarea şi pregătirea populaţiei şcolare în vederea respectării standardelor europene.

http://www.ctagnita.ro/