ARTĂ PLASTICĂ ŞI MUZICĂ, LA AGNITA

 

de Ioan VIDRIGHIN ,11 septembrie 2013 23:12

Reveniţi pe meleagurile natale pentru a-l comemora pe artistul Michael Barner, saşii agniţeni au dorit să completeze evenimentul cu un concert de muzică corală, susţinut în Biserica Evanghelică, de corul din Heidelberg, Germania şi de corul „Sfântul Nicolae” din Agnita.

 

A doua zi a avut loc vernisajul expoziţiei cu lucrările pictorului agniţean Michael Barner, eveniment organizat de HOG Agnetheln (Asociaţia agniţenilor din Germania) prin Helga Lutsch, Muzeul de Istorie Valea Hârtibaciului prin Mihaela Nevodar şi Siebenbürgisches Museum Gundelsheim (Muzeul transilvănean Gundelsheim) prin dr. Irmgard Sedler.

 

Expoziţia de la Agnita este începutul unei serii de activităţi menite să prezinte valoarea unui mare artist, ale cărui opere sunt prea puţin cunoscute. De la doamna Helga Lutsch, am aflat că expoziţii cu lucrările pictorului agniţean vor fi deschise în 2014 la Sibiu şi în Germania. Concomitent se caută şi alte lucrări ale lui Michael Barner, aflate la agniţenii din Germania ori prin alte colecţii din Europa.

 

Până acum sunt cunoscute 234 de lucrări, picturi şi desene, semnate de Michael Barner , din care 130 se află la muzeul din Agnita.

 

Despre viaţa şi opera artistului agniţean, născut la Agnita în 1881 şi decedat la Mediaş în 1961, a vorbit doamna Irmgard Sedler, directorul Muzeului de Artă Contemporană din Kornwestheim Stuttgart, spunând printre altele că ,,Veţi putea intra în dialog, în această expoziţie, cu imagini ale unor peisaje vizionare – colinele Văii Hârtibaciului ori panoramele emblematice ale oraşului Agnita- prezentate într-o viziune de cromatică vie, optimistă, intensiv emoţională. Roşul şi galbenul în care sunt scăldate lanurile de grâu impresionează deopotrivă cu peisajele maronii, cu atmosfera de semiumbră enigmatică a interiorului de lăcaş sfânt, ori cu pitorescul unei scene cu căruţe ţigăneşti”.

 

La vernisajul expoziţiei au luat parte consulul general al Germaniei la Sibiu, Thomas Gerlach şi primarul oraşului Agnita, Ioan Dragoman, care au apreciat importanţa acestui eveniment şi le-au felicitat pe organizatoarele expoziţiei.

 

Muzeograf, Mihaela Nevodar a mulţumit Consiliului Local şi Primăriei Agnita pentru sprijinul acordat la realizarea şi prezentarea expoziţiei .