ACTIVITATI ECONOMICE DE BAZA

In orasul de pe valea Hartibaciului au existat bresle care cu vremea s-au dezvoltat si s-au transformat in intreprinderi. Astfel se poate vorbi despre :

     – Intreprinderea de Piele si Incaltaminte Agnita – este atestata documentar din anul 1873 sub forma unei cooperatii de productie mestesugareasca. In anul 1893 se infiinteaza prima Fabrica de Piele-Societatea cooperatista din Agnita, iar in 1938 se transforma in societate anonima. La 11 iunie 1948, in baza Legii 119/1948 privind nationalizarea principalelor mijloace de productie, trece in proprietatea statului. De-a lungul timpului, prin lucrari de investitii au fost amenajate hale noi, dotate cu linii tehnologice si utilaje de mare productivitate.
In temeiul Legii 15/1990, privind reorganizarea unitatii economice de stat, ca regii autonome si societati comerciale, s-a infiintat Societatea Comerciala INCSTAR SA, desprinsa din fosta FIPA Agnita, cu sediul in strada M.Viteazu, nr. 62. Este o intreprindere ce desfasoara o activitate de fabricare si comercializare de produse finite si anume incaltaminte in urmatoarea gama sortimentala : cizme, ghete, pantofi, sandale. In perspectiva se urmareste retehnologizarea completa in scopul ajungerii in rangul firmelor cu renume in domeniul confectiei de incaltaminte.

     – SC ROMBOX SA – este o intreprindere care desfasoara o activitate complexa de prelucrare a pieilor crude si de comercializare a produselor finite obtinute. In anul 1993 se privatizeaza prin metoda MEBO, figurand din data de 19 mai 1993 ca intreprindere cu capital integral privat. Investitiile mari din anul 1994 au determinat cresterea nivelului calitativ si cantitativ al productiei iar in prezent produce aproape la capacitatea maxima, avand beneficiari din intreaga tara.

     – SC AGNITEX SA – este intreprinderea de manusi si ciorapi si s-a infiintat in anul 1926 ca atelier de tricotaje din fire de lana si bumbac. Dupa nationalizare, intreprinderea si-a marit capacitatea ajungand in 1950 la o productie de peste un milion bucati tricotaje. In anii 1960-1967, intreprinderea se dezvolta prin construirea a trei corpuri de fabricatie, pe locul vechilor cladiri, iar noua dotare a permis ca incepand cu anul 1965 sa se realizeze produse pentru export.
In anul 1990, intreprinderea s-a transformat in Societate comerciala prin preluarea integrala a capitalului de stat, cu obiective de activitate : producerea si comercializarea pe piata interna si externa a tricotajelor tip lana si bumbac si a ciorapilor tip lana.

     – SC IMIX SA – este infiintata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea in anul 1885, trecand de-a lungul anilor prin diferite faze de dezvoltare. Asa cum o atesta documentele, la inceput a functionat sub denumirea de “Fabrica de Spirt si Moara SA”. A fost prima unitate care a pus bazele activitatii industriale din Agnita, facand trecerea de la atelierele manufacturiere la industria moderna, numarandu-se printre primele unitati de acest fel din judet. Incepand cu data de 1 iunie 1925 se transforma in societate anonima, iar din data de 1 februarie 1932 ia denumirea de “Fabrica de Spirt si Moara Sistematica SA Agnita”, functionand sub aceasta denumire pana la 11 iunie 1948 cand a fost nationalizata. Dupa nationalizare productia de spirt a fost dezafectata continuandu-se activitatea de morarit ce a fost inglobata in unitatea de industrie locala nou infiintata in aceasta perioada. Incepand cu anul 1977 unitatea a trecut la industria republicana in subordinea centralei Industriale de Masini si Utilaje, iar in 1985 in subordinea Centralei Industriale de Autovehicule pentru Transport Brasov. Dupa decembrie 1989, intreprinderea se transforma in societate comerciala, incercand o restructurare si retehnologizare a activitatii.

ECONOMIA AGRARA

     Importanta economica a agriculturii in cadrul orasului Agnita a ocupat pana la al II-lea razboi mondial principala activitate a populatiei. Dupa razboi si in special dupa anul 1960, cand unitatile industriale au luat o mare amploare, agricultura a trecut pe locul doi, iar dupa 1970, chiar pe locul trei, dupa industrie, comert si prestari servicii.
Ponderea populatiei ocupate in agricultura pana in jurul anilor 1960 era de 60-70%, dupa care scade, ajungand in 1989 la 14-18%, iar dupa 1989, creste din noul la 30-35%
Pana in anul 1950 exploatarea pamantului si cresterea animalelor era facuta de catre proprietarii terenurilor, iar dupa aceasta data iau fiinta unitati de stat (IAS-uri) si o unitate cooperatista (CAP).
In Agnita se cultiva, in special, cereale, dar si cartofi, sfecla si legume. Livezile ocupa un loc secundar, reprezentand numai 3% din suprafata agricola totala si se gasesc pe versantii insoriti de pe partea dreapta a vaii Hartibaciului.
In zootehnie, ponderea cea mai mare la bovine o detine sectorul de stat, iar sectorul privat, la ovine, porcine si pasari. Aceasta se datoreste si faptului ca cea mai mare parte a populatiei a beneficiat de prevederile Legii 18/1991, prin reconstituirea si constituirea dreptului de proprietate asupra terenului, avand astfel posibilitatea producerii furajelor necesare cresterii animalelor.