Pozitia Geografica

Pozitia Geografica2021-04-15T12:08:59+03:00

Prezentarea pozitiei geografice a Agnitei, deci a fixarii ei in spatiu, presupune mai intai precizarea asezarii pe glob. In caroiajul coordonatelor geografice aceasta se afla la intretaierea paralelei de 45°58’30” latitudine nordica, cu meridianul de 24°37’30” longitudine estica.

Examinarea hartii cu orasele Romaniei si calcularea distantelor de la Agnita la punctele extreme ale acesteia ne conduc la concluzia ca poate fi considerat orasul cu pozitie centrala in cadrul tarii. Se stie, spre exemplu, ca de la paralela ce trece prin Horodistea (in nord) si pana la cea care marcheaza localitatea Zimnicea (in sud) se parcurg 525 km, Agnita fiind situata, fata de paralela punctului extrem nordic, la 270 km. De asemenea, intre meridianele localitatilor Beba Veche (in vest) si Salina (in est), distanta este de 740 km, iar orasul Agnita se gaseste la 400 km de punctul extrem estic.

Regional, Agnita este situata in partea centrala a Podisului Hartibaciului, pe cursul mediu al raului cu acelasi nume. Aceasta pozitie, in cadrul Depresiunii Transilvaniei, si-a pus amprenta in evolutia sa paleogeografica, dar si in cea economica. De altfel, in definirea particularitatilor geografice, istorice, a potentialului turistic al unei asezari, pozitia geografica are rol principal, desi apare ca element secundar in caracterizarile geografice. Acest rol este amplificat sau diminuat in dependenta de dezvoltarea economica si sociala a localitatii. In acest context, pozitia geografica a influentat diferit evolutia Agnitei. Relativa sa izolare, asezarea in centrul Podisului Hartibaciului au condus la polarizarea de catre localitate a activitatilor economice din podis, la aparitia unor ramuri industriale bazate mai intai pe materia prima locala, pe specializarea fortei de munca.

Go to Top